NATURAL SCIENCE > BOTANY
1) Eugenia caryophyllus is the botanical name of
A) CloveB) Eucalyptus
C) CorianderD) Cardamom
View AnswerDiscuss on this        PHARMACIST GRADE 2 HEALTH SERVICES 2014
Answer : Clove


2) The younger, outermost wood, which is living wood in a growing tree, is known as
A) soft woodB) outer wood
C) white woodD) sap wood
View AnswerDiscuss on this        RRB Se Exam 2014 yellow colour
Answer : sap wood


3) The xylem in plants are responsible for
A) transport of waterB) transport of food
C) transport of oxygenD) transport of amino acids
View AnswerDiscuss on this        RRB Se Exam 2014 yellow colour
Answer : transport of water


4) Air pollution effects on plants are mostly found on
A) leavesB) flowers
C) stemsD) roots
View AnswerDiscuss on this        rrb-se-answer-key-2014-red-question-pape
Answer : leaves


5) In plants, water is absorbed by the root hairs, by a process called
A) RespirationB) Transpiration
C) OsmosisD) Perspiration
View AnswerDiscuss on this        RRB_JE_2014_Answer-key
Answer : Osmosis


6) Which one of the following is responsible for converting milk into curd
A) virusB) Insects
C) FungiD) bacteria
View AnswerDiscuss on this        RRB_JE_2014_Answer-key
Answer : bacteria


7) Biological Oxygen Demand (BOD) in a river water
A) remains unchanged when algal bloom occursB) has no relationship with concentration of oxygen in water
C) gives a measure of Salmonella in the waterD) increases when sewage gets mixed with river water
View AnswerDiscuss on this        RRB_JE_2014_Answer-key
Answer : has no relationship with concentration of oxygen in water


8) Which, part of the potato plant do we eat?
A) rootB) Seed
C) FlowerD) stem
View AnswerDiscuss on this        RRB_JE_2014_Answer-key
Answer : root


9) When the bark of a tree is removed in a circular fashion all around near its base, it gradually dries up and dies because
A) Water from soil cannot rise to aerial partsB) Roots are starved of energy
C) Tree is infected by soil microbesD) Roots do not receive oxygen for respiration
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Roots are starved of energy


10) Microbial fuel cells are considered a source of sustainable energy. Why ?
1) They use living organisms as catalysts to generate electricity from certain substrates
2) They use a variety of inorganic materials as substrates
3) They can be installed in waste water treatment plants to cleanse water and produce electricity
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3 only
C) 1 and 3 only
D) 1,2 and 3
View AnswerDiscuss on this        
Answer : 1,2 and 3