Kerala_KPSC > Sup_Inspector > PHARMACIST_GRADE_2_HEALTH_SERVICES_2014
GENERAL > PERSON
1) Who was the Founder of 'Araya Samaj'
A) Poykayil Sree Kumara Guru DevaB) Bhrahmananda Siva Yogi
C) K.P. KaruppanD) Rajaram Mohan Roy
View AnswerDiscuss on this
Answer : K.P. Karuppan


HISTORY > INDIAN_NATIONAL_MOVEMENT
2) Who is known as the Architect or patron saint of modern All India Services(IAS&IPS)
A) Warren HastingB) Sardar Vallabhai Patel
C) Maulana Abdul Kalam AzadD) Lord Rippon
View AnswerDiscuss on this
Answer : Sardar Vallabhai Patel

he is also remembered as the “Patron Saint” of India’s civil servants for establishing modern all-India services

GEOGRAPY > LOCATION
3) Which of the following regions in India is the richest in iron and coal deposits
A) Chota Nagpur PlateauB) Southern Region
C) Himalayan RegionD) Thar Desert
View AnswerDiscuss on this
Answer : Chota Nagpur Plateau


GENERAL > PERSON
4) 'Stride toward Freedom' is autobiography of
A) Nelson MandelaB) Khama N Kruma
C) Martin Luther King JrD) Aung Sang Suki
View AnswerDiscuss on this
Answer : Martin Luther King Jr


GEOGRAPY > LOCATION
5) Longest Rail Bridge in India
A) Ganga Rail BridgeB) Jubily Railway Bridge
C) Nehru Setu BridgeD) Vembanad Rail Bridge
View AnswerDiscuss on this
Answer : Vembanad Rail Bridge


GEOGRAPY > RIVER
6) The disputed 'Babli Project' is situated across the river ____
A) KrishnaB) Godavari
C) NarmadaD) Thapthi
View AnswerDiscuss on this
Answer : Godavari


GEOGRAPY > LOCATION
7) Which city in India is called as 'Zero mile centre of India'
A) ChennaiB) Kulu
C) ShimlaD) Nagpur
View AnswerDiscuss on this
Answer : Nagpur


GENERAL > GENERAL
8) ' Boko Haram ' is a terrorist organization in ____
A) NigeriaB) Tunishia
C) IraqD) Egypth
View AnswerDiscuss on this
Answer : Nigeria


GEOGRAPY > RAIN_FALL
9) 70PERC of the Rainfall in Kerala is from 'Kalavarsham'.It is
A) North East MonsoonB) East Asian Monsoon
C) South East MonsoonD) South West Monsoon
View AnswerDiscuss on this
Answer : South West Monsoon


HISTORY > INDIAN_NATIONAL_MOVEMENT
10) ' Gate Way of India ' build in 1911 in commemoration of the visit of ____
A) King Henry I and Metilda of ScotlandB) King George IV and Maria Fitzherbert
C) King William IV and Saxe MeningerD) King George V and Queen Mary
View AnswerDiscuss on this
Answer : King George V and Queen Mary

The archway was designed by George Wikket and is located at Apollo Bunder.