HISTORY > ANCIENT
1) In Buddhism, Bodhisattvas were
A) statues of BuddhaB) persons who attained enlightenment
C) Chinese Buddist pilgrimsD) Buddhist scholars
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : persons who attained enlightenment

In Mahayana Buddhism, bodhisattva word means human being committed to the attainment of enlightenment for others.

2) Dhanvantri was a famous________during Gupta period.
A) MathematicianB) Physician
C) PoetD) Astronomer
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Physician

.

3) ______ a Chinese scholar came to India during the reign of Chandragupta II
A) FahienB) Yuan tsang
C) TsingD) Pan yang
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Fahien

.

4) Arthasastra was written by
A) MegasthaneseB) Kautilya
C) VishakadattaD) Kalidasa
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Kautilya

.

5) The birth place of Gautama Buddha is
A) KuntaB) Kapilavastu
C) GayaD) Kushinagar
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Kapilavastu

.

6) The important port of Indus Valley people is _________
A) HarappaB) Kalibangan
C) LothalD) Mohenjadaro
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Kalibangan

.

7) With reference to the history of philosophical thought in India, consider the following statements regarding Sankhya school :
1) Sankhya does not accept the theory of rebirth or transmigration of soul
2) Sankhya holds that it is the self-knowledge that leads to liberation and not any exterior influence or agent
3) -
4) -
A) 1 only
B) 2 only
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 2 only


8) Consider the following historical places : Which of the above places is /are also known for mural paintings?
1) Ajanta Caves
2) Lepakshi Temple
3) Sanchi Stupa
4) -
A) 1 only
B) 1 and 2 only
C) 1,2 and 3
D) none
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 1 and 2 only


9) Which of the following statements is/are applicable to Jain doctrine?
1) The surest way of annihilating Karma is to practice penance
2) Every object, even the smallest particle has a soul
3) Karma is the bane of the soul and must be ended
4) --
A) 1 only
B) 2 and 3 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 1, 2 and 3


10) Which of the following characterizes/ characterize the people of Indus Civilization?
1) They possessed great palaces and temples
2) They worshipped both male and female deities
3) They employed horse-drawn chariots in warfare
4) -
A) 1 and 2 only
B) 2 only
C) 1, 2 and 3
D) None of the statements given above is correct
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 2 only